logo 103x160px

Stora vinster när betongen levereras i rätt tid


Betong är en färskvara som måste levereras i rätt tid – och på rätt plats. Sydsten löser detta tack vare en ny, mobil logistiklösning från MobiOne, baserad på GPS-navigering och GPRS-kommunikation.

"För våra kunder är pålitliga leveranser avgörande", berättar Bengt Mattisson, projektledare på Sydsten. "Vare sig det är en privatperson som ska gjuta en betongplatta eller en byggarbetsplats som är beställare, är det viktigt att vi kör till rätt adress och att levererar när vi lovat."

Via systemet från MobiOne får chauffören en automatisk vägbeskrivning till kunden eller byggarbetsplatsen. Sydsten kan utlova att man alltid levererar första lasset med en felmarginal på maximalt +/- 15 minuter. Andra lasset levereras med så liten felmarginal som +/- 5 minuter. Skulle något hända som gör att man inte kan hålla leveranstiden, ringer man upp kunden och meddelar. Ingen ska behöva stå och vänta förgäves.

En annan fördel är att Sydsten har bättre kontroll på var bilarna befinner sig. Eftersom systemet skickar in positioner två gånger i minuten kan man närmast online se var fordonen befinner sig. Man får också automatisk information från varje fordon när det närmar sig kunden (1,5 km) eller fabriken (1,5 km). Dessutom får man automatisk information när fordonet är inom 300 m från kund och fabrik.

Detta gör att Sydsten kan utnyttja sin vagnpark effektivare. Dessutom förenklas administrationen. Tack vare GPS-navigeringen har Sydsten alltid en loggfil på var lasten är levererad och vid vilken tidpunkt. Chaufförerna har handdatorer och skrivare som är sammankopplade via blåtand. Det betyder att man skriver ut ett leveranskvitto direkt i hytten och ger till kunden för kvittens. Den manuella hanteringen av leveranshandlingar försvinner och faktureringen blir både snabbare och säkrare.

Installerar på alla betongbilar

Installationen av systemet inleddes under sommaren och snart räknar Sydsten med att ha utrustat alla sina 35 betongbilar med MobiOnes mobila logistiklösning. Förutom dessa har man beställt ytterligare 20 system till andra bilar.

"En del större kunder begär att betongen ska kvalitetstestas enligt bestämda intervaller, och att testerna ska dokumenteras och redovisas. Vi håller på att prova detta i systemet och räknar med att kunna erbjuda detta framöver", berättar Bengt Mattisson.

Sydsten har valt tre moduler från MobiOne: MobiConcrete för orderhantering, MobiNav för navigation i fordonet och MobiTrack för fordonsuppföljning. Kommunikationen sker via mobiltelenätet (GPRS) och GPS används för positionsbestämning.

"Sydsten är ett bra exempel på hur transportbranschen kan använda våra mobila lösningar för att förbättra sin service och därmed sänka sina kostnader", säger Iain Bade, vd för MobiOne.

 


 

Fler nyheter Alla nyheter | MobiOne

 

MobiOne AB

Tranebergsstrand 12
167 40 Bromma

+46 (0) 8 585 009 77
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

MobiOne | GuldBolag - Sveriges starkaste företag